Civiele Bescherming zoekt 400 kandidaten om mensen te helpen in geval van ramp

Civiele Bescherming
Rekrutering

Vooral in Antwerpen, Luxemburg en West-Vlaanderen

De Civiele Bescherming zoekt nog dit jaar 400 kernvrijwilligers die volgend jaar een opleiding kunnen starten. Vooral in de provincies Luxemburg, Antwerpen en West-Vlaanderen worden kandidaten gezocht voor deze job. Vrouwelijke kandidaten zijn extra welkom!
Laurence Noel, 34, is juriste en vrijwilligster bij de operationele eenheid van Crisnée: “Wij worden vaak ingezet bij zoekacties naar vermiste personen en onze grootste beloning is telkens weer de reactie van de familie die ons bedankt. Mensen in nood
daadwerkelijk kunnen helpen, daarvoor doe ik heb.”

Kernvrijwilligers zijn minstens 24 uur per maand beschikbaar voor de Civiele Bescherming en worden per uur betaald.
Marc Looze, directeur Operaties van de Civiele Bescherming: “Onze kernvrijwilligers werken zij aan zij met de beroepsagenten en voeren interventies uit met zwaar of gespecialiseerd materiaal.
Bijvoorbeeld: het bestrijden van vervuiling of de bevolking helpen bij overstromingen of zware stormen. Maar politie en gerecht vragen ons ook om steun en in geval van watersnood verdelen wij water aan de mensen, aan ziekenhuizen enz.”
Sommige vrijwilligers nemen ook deel aan internationale humanitaire acties.

Haïti

Henri Dothée, vrijwilliger sinds 2007 bij de operationele eenheid Liedekerke: “De opleidingsdagen vallen op zaterdag en daarom kon ik gemakkelijk deelnemen. Vooral werken met honden interesseert me en samen met mijn Mechelse herder Jolie ben ik in 2009 geslaagd in de proeven voor reddingsteam. Schitterend: Jolie en ik worden nu regelmatig ingezet om mensen te redden. Begin 2010 ben ik met het B-Fast-team naar Haïti getrokken waar we na de aardbeving mensen vanonder het puin hebben gehaald.”

Teamwerk

Laurence Noel uit Xhoris, werkt als juriste bij het provinciebestuur van Namen en is kernvrijwilligster: “Mijn vaste job en de interventies voor de Civiele Bescherming zijn vrij gemakkelijk te combineren dankzij goede afspraken met je collega’s en chef.” Laurence maakte deel uit van het team dat in Luik naar de vermiste meisjes Stacy en Nathalie zocht: “Dat zijn interventies waaraan je vaak terugdenkt.
Je denkt aan de families…Wij werken vooral in de schaduw van andere diensten maar toch is het zeer motiverend. Er heerst in ons team een toffe ploeggeest en zonder die samenhorigheid zou het niet lukken.”

“We zijn gered”

Michel Moors (55) uit Grivegnée is al 29 jaar vrijwilliger bij de operationele eenheid Crisnée en is intussen ook opleider geworden. In het dagelijkse leven heeft hij een technisch-commerciële job.
Michel: “De overstromingen in Tilff zo’n 20 jaar geleden en de opluchting op de gezichten van de mensen toen ze ons zagen arriveren : dat zal ik nooit vergeten. We hebben de mensen met bootjes en kabels uit hun huizen moeten halen.”
“Zoals veel andere vrijwilligers ben ik ermee begonnen omdat ik mensen wil redden en helpen. En ik ben het blijven doen. Al 29 jaar met evenveel enthousiasme.”

Opleiding, werk en vergoeding

Vrijwillige medewerkers bij de Civiele Bescherming krijgen een speciale opleiding en vergoeding.

  • Je krijgt 80 uur opleiding verspreid over 10 zaterdagen.
  • Je legt ook een fysieke test af: je moet kunnen bewijzen dat je geschikt bent om een persluchtapparaat te dragen.
  • Eén zaterdag per maand krijg je interventieoefeningen of bijscholing.
  • Daarnaast kan je opgeroepen worden en kom je als het past met je vaste job of familieleven je twee dagen van 12 uur met de professionele agenten samenwerken.
  • Je krijgt tussen 10 en 13 euro netto per uur voor je inzet tijdens de interventies.

Infos

In de loop van de maand oktober en november 2010 worden in de verschillende operationele eenheden informatieavonden georganiseerd:

  • Liedekerke en Brasschaat : op zaterdag 16 en zondag 24 oktober 2010 van 10 tot 16 uur.
  • Jabbeke: op zaterdag 30 oktober en zondag 7 november 2010 van 10 tot 16 uur.

Meer informatie op www.civielebescherming.be .
Wie belangstelling heeft voor een job als medewerker bij de Civiele Bescherming en inlichtingen wil over de infoavonden, kan een mail sturen naar ops.scv@ibz.fgov.be of telefoneren de Directie Operaties Civiele Bescherming op 02 500 23 45.

ophelie.boffa@ibz.fgov.be