10 snelste korpsen in het alarmeringsbericht van de Hulpcentra 112/100

Noodcentrale 112
Tussen 10/12/2014 en 19/12/2014 heeft de Directie 112 in de Hulpcentra 112/100 een nieuwe functionaliteit ingevoerd om de tien brandweerkorpsen die het snelst ter plaatse kunnen zijn automatisch te vermelden in alarmeringsberichten.

Het vermelden van de 10 snelste korpsen gebeurt onder meer op vraag van verschillende korpsen, de Belgische brandweerfederaties en verschillende provinciegouverneurs en past in de hervorming van de brandweer. Het laat de brandweerzones toe om de brandweermiddelen van verschillende korpsen nog efficiënter in te zetten volgens de principes van de snelste adequate hulp.

Als iemand naar 112 belt voor brandweerhulp, verzamelt de operator zo snel en efficiënt mogelijk informatie over de locatie en het type incident. De dispatchingtechnologie berekent op basis van deze informatie welke korpsen het snelst ter plaatse kunnen zijn om deze vervolgens te vermelden in het alarmeringsbericht. Door de vermelding van de 10 snelste korpsen kan de brandweerzone bepalen welke korpsen (zowel binnen als buiten de brandweerzone) gealarmeerd moeten worden op basis van hoe snel deze ter plaatse kunnen zijn.

Het is mogelijk dat oude softwareversies van alarmeringsterminals nog niet in staat zijn om de tien snelste korpsen te lezen (en dus geen wijziging zien in de alarmeringsberichten). Als een brandweerkazerne problemen ondervindt om de tien snelste te lezen via hun alarmeringsterminal, kan deze contact opnemen met de leverancier van de alarmeringsterminal.