Versterkte synergie tussen de Civiele Bescherming en de hulverleningszone Luxemburg

Civiele Bescherming
Brandweer
Organisatie
Op 1 januari 2015 zal de hulpverleningszone, die de volledige provincie Luxemburg zal dekken, operationeel zijn.
De overeenkomst werd ondertekend op 2 december laatstleden

Zoals een van de slogans van deze provincie aangeeft, heeft haar enige hulpverleningszone veel vuur om vooruit te gaan ten opzichte van de andere provincies. Ze is immers de eerste die een overeenkomst ondertekend heeft met de Civiele Bescherming en zo de weg vrijmaakt naar een nieuw tijdperk voor de samenwerking tussen de Civiele Bescherming en de brandweer.

Deze overeenkomst werd ondertekend op 2 december laatstleden, tijdens de voorstelling van de nieuwe zonale structuur in het provinciehuis van Aarlen.

Concreet voorziet de overeenkomst, op basis van de risicoanalyse van de hulpverleningszone en de inventaris van de middelen waarover de Civiele Bescherming beschikt, dat de Civiele Bescherming versterking kan bieden aan de brandweer:

  • Door een module CBRN (Chemisch – Biologisch – Radiologisch – Nucleair) in te zetten die met name dient voor de detectie, identificatie en neutralisatie van gevaarlijke producten bij een contaminatie.
  • Door tankwagens te sturen voor de waterbevoorrading tijdens de bestrijding van een brand.
  • Door ademhalingstoestellen (ARI) en persluchtflessen te leveren tijdens een interventie in een gecontamineerde omgeving.
  • Door snel zandzakken te produceren en te leveren voor het aanleggen of verstevigen van dijken bij overstromingen.
  • Door bouwmachines in te zetten om verloren ladingen op de openbare weg op te ruimen, evenals een veegwagen om de weg te reinigen.
  • Door samen te werken met het GRIMP-team van de zone bij opdrachten inzake verkenning en de opsporing en evacuatie van personen op moeilijke plaatsen.

Voor elk van deze interventies detailleert de overeenkomst de module die ingezet zal worden (Catalogus van de interventiemodules van de Civiele Bescherming) en preciseert ze de uitruktermijn waartoe de operationele eenheid van Libramont zich verbindt.

Bovendien voert de Civiele Bescherming, conform de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 juni 2014 tot bepaling van de opdrachten en taken van civiele veiligheid uitgevoerd door de hulpverleningszones en door de operationele eenheden van de Civiele Bescherming, de opdrachten uit inzake gespecialiseerde technische ondersteuning door haar specifieke middelen in te zetten waarover de zone niet beschikt.