11/12: « De Civiele Veiligheid blogt »

Brandweer

Ik heb het genoegen om u de publicatie te melden van het verslag « Statistieken van de Belgische brandweerdiensten 2012 ». Dankzij het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) werden 149.035 interventies van de Belgische (vrijwillige en beroeps-) brandweerlieden geïnventariseerd en geanalyseerd.

Ter herinnering, dit verzamel-, analyse- en voorstellingswerk werd niet meer gedaan sinds 2005.

Uw bijdrage aan de uitwerking van dit verslag van de statistieken is essentieel, want volledige statistieken zijn een zeer belangrijk communicatiemiddel naar het publiek toe, maar vooral ook bij de uitwerking van het beleid. Voor het jaar 2012 heeft slechts 73% van de brandweerdiensten gevalideerde interventieverslagen doorgestuurd (of 182 van de 250 diensten).

Dit moet beter en de overgang naar hulpverleningszone zal ertoe bijdragen dat de interventiestatistieken voor de jaren 2013 en 2014 opgemaakt worden. 

"Dankzij een volledig en correct overzicht van uw interventies kunnen de hulpverleningszones en de Algemene Directie goede beslissingen voorbereiden en nemen op het vlak van het materieel, de preventie, de opleidingen en de opstelling van standaard operationele procedures. Op termijn kunnen ze de toekomst van uw diensten ondersteunen en beargumenteren en hun steun aan de hulpverleningsoperaties beter aanpassen."

Het volledige verslag van de statistieken 2012 zal gepubliceerd worden op onze website www.civieleveiligheid.be vanaf 18 december. In afwachting tot u het verslag integraal kunt raadplegen, wil ik u persoonlijk de kerncijfers van het jaar 2012 meedelen:

  • Dankzij uw interventies werden meer dan 4000 personen gered.
  • De interventies « Technische interventie en redding » bekleden de eerste plaats op het podium met een totaal van 96.674 interventies. De branden volgen op de tweede plaats met 21.616 interventies.
  • Na inzage van de ontvangen verslagen is het de provincie Antwerpen die het hoogste aantal interventies realiseerde (meer dan 33.000). Ze wordt gevolgd door de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
  • Het aantal branden bedroeg 9.388 in eengezinswoningen (79 %) en 2.535 (21 %) in appartementen. De provincie Antwerpen telde het hoogste aantal branden in eengezinswoningen, terwijl Brussel de meeste branden in appartementen telde.
  • Voor de interventies « Brand » registreerde Brussel de kortste uitruktijd met 2 minuten en 20 seconden, ten opzichte van een nationaal gemiddelde van 3 minuten en 32 seconden. Voor de interventietijden bedraagt het nationaal gemiddelde 9 minuten en 50 seconden (tijd tussen de alarmering en de aankomst ter plaatse).

Ik dank van ganser harte alle brandweerdiensten die bijgedragen hebben tot de publicatie van deze resultaten en vraag de anderen om actief mee te werken aan het succes van de volgende editie. Ik wil ook het team van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) feliciteren voor zijn ondersteunende rol en de kwaliteit van het geleverde werk. Tot slot bedank ik de brandweerfederaties voor hun medewerking. 

Jérôme Glorie
Directeur-generaal van de Civiele Veiligheid